Beautiful Skin for Life
Skincare you love, trust and believe in
Medik8
Sluiten

Huidverzorging tijdens de zwangerschap

Een van de meest voorkomende vragen die we hier bij Medik8 krijgen is: “Is dit huidverzorgingsproduct geschikt voor tijdens de zwangerschap?”

Als je zwanger bent, is dat een heel bijzondere tijd. Een van de meest kostbare ervaringen, zwangerschap is een tijd van totale overgang – het kan opwindend zijn, maar soms ook eng. Van je slaapgewoonten, tot een andere garderobe, tot het aanpassen van je dieet – het kan allemaal wat tijd kosten om je hoofd erbij te houden. Vooral huidverzorging is vaak een punt van voorzichtigheid voor aanstaande moeders.

Een van de meest voorkomende vragen die we hier bij Medik8 krijgen is: “Is dit product geschikt voor de zwangerschap?” Het ontdekken van huidverzorging die zowel veilig als effectief is tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn door de enorme hoeveelheid informatie die er is. Wij van Medik8 geven in dit artikel alle informatie over een baby-veilige huidverzorging tijdens je zwangerschap.

Vitamine A (X) cq retinol tijdens de zwangerschap

Een van de ingrediënten die vaak bovenaan de lijst met ’te vermijden tijdens de zwangerschap’ staat, is retinol (vitamine A). Topische vitamine A is dé ‘gouden standaard’ is in anti-veroudering voor je huid. Het heeft een lange geschiedenis van veilig gebruik. Van orale vitamine A (retinoïden) is echter aangetoond dat het de ontwikkeling van de foetus verstoort. Daarom adviseren wij uit voorzorg altijd het gebruik van vitamine A in deze periode te vermijden, inclusief retinol, retinaldehyde en retinylretinoaat.

Vitamine A is altijd een belangrijk onderdeel geweest van onze CSA-strategie (vitamine C en zonnebrandcrème overdag, vitamine A ’s nachts). Dit is dus best een lastige werkwijze geweest voor onze zwangere klanten. Tot nu.

Bakuchiol (TEEK)

Het nieuws dat vitamine A niet wordt aangeraden tijdens de zwangerschap kan een grote hobbel zijn geweest in je huidverzorgingsroutine. Wij zijn daarom erg blij dat we de langverwachte komst van Bakuchiol Peptides aan kunnen kondigen.

Een klinisch bewezen, plantaardig substituut dat eindelijk het ontbrekende stukje van de CSA-puzzel aanvult voor degenen die geen vitamine A kunnen gebruiken. Afgeleid van de lila-gekleurde Indiase Babchi plant, verovert bakuchiol de huidverzorgingswereld. Dit komt vanwege een studie in het British Journal of Dermatology, waarin het wordt geprezen om zijn vermogen om te voldoen aan de standaard van retinol-achtige anti-verouderingseffectiviteit. En dat terwijl er geen enkele bijwerkingen bekend zijn, zoals droogheid of schilfering.

Medik8 Bakuchiol Peptides

Medik8’s Bakuchiol Peptides maakt gebruik van de krachten van 1,25% pure bakuchiol en is verrijkt met verhelderende peptide precursors en kalmerende cica. Veel concurrerende producten komen niet in de buurt met ofwel lage-sterkte bakuchiol ‘extracten’ of op water gebaseerde serums die serieuze punch missen.

Het voedende serum werkt als een moment van ontspanning voor je. De lila-gekleurde olie-gebaseerde formule is ongelooflijk kalmerend voor je huid. Bakuchiol Peptides is fotostabiel en kan zowel overdag als ’s nachts worden aangebracht. Perfect dus voor momenten waarop je dagelijkse routine een beetje alle kanten op gaan.

Bakuchiol Peptiden kunnen in feite veel verschillende huidaandoeningen aanpakken en verbeteren die door deze extreme hormonale verandering worden veroorzaakt. Zo kan het bijvoorbeeld pigmentvlekken verhelpen, ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, waar tot 70% van de zwangere vrouwen last van heeft. Dus maak je geen zorgen, je staat er niet alleen voor en Medik8 is er om je te helpen.

Bakuchiol Peptiden kunnen helpen om de teint van je huid te verhelderen en te egaliseren.

Hormoonspiegels

Veranderende hormoonspiegels kunnen ook de bloedtoevoer naar jouw huid verhogen en kunnen de oppervlaktetemperatuur verhogen, waardoor je huid er rood en vlekkerig uit gaat zien. De combinatie van pure bakuchiol en centella asiatica in Bakuchiol Peptiden gebruiken hun kalmerende krachten om zichtbare tekenen van ontsteking en roodheid te verminderen. Ideaal!

Exfoliërende zuren

Bètahydroxyzuur (BHA) salicylzuur is een hoofdbestanddeel van veel huidverzorgingsroutines. Toch moeten we helaas adviseren om tijdens de zwangerschap een stapje terug te doen en geen BHA’s te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat oraal salicylzuur niet veilig is tijdens de zwangerschap, en daarom raden artsen vaak aan om zelfs topische producten met BHA’s (beta hydroxy acids) niet in grote hoeveelheden te gebruiken.

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws voor de zuurliefhebbers onder jullie – er zijn nog steeds manieren om een onberispelijk uitziende huid te krijgen, zelfs als je zwanger bent. AHA’s* en PHA’s die je achterlaat, afwasbare exfoliërende reinigingsmiddelen of manuele exfoliatie kunnen de beste methode zijn om dode huidcellen te verwijderen tijdens de zwangerschap.

*Helaas geldt dit niet voor onze nieuwe krachtige AHA at-home peeling Sleep Glycolic. Wij raden het gebruik ervan tijdens de zwangerschap af, omdat het niet geschikt is voor de gevoelige huid.

Samengevatte informatie voor zwangeren

Producten om te vermijdenMedik8 Producten om te vermijdenMedik8 Alternatieven
Vitamin A (retinol, retinaldehyde, retinyl retinoate)Retinol 3TR™, Intelligent Retinol TR™, Crystal Retinal™, any r-Retinoate® and Night Ritual Vitamin A™Bakuchiol Peptides™, Liquid Peptides™
Leave-on BHAs
(salicylic acid)
Blemish SOS™, Blemish Control Pads™, Smooth Body Exfoliating Kit™Clarity Peptides, Press & Glow, Pore Minimising Tonic, Surface Radiance Cleanse

Onze tips voor huidverzorging tijdens je zwangerschap

Er zijn nog veel meer anti-ageing ingrediënten die we graag zouden aanbevelen om de komende maanden een mooie teint te behouden.

Vitamine C, niacinamide, peptiden en hyaluronzuur zijn een paar voorbeelden. Er is geen bewijs dat deze ingrediënten niet veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Samen kunnen deze ingrediënten alle veel voorkomende problemen van de zwangere huid aanpakken: oneffenheden, hyperpigmentatie en uitdroging, terwijl de anti-verouderingskracht behouden blijft.

Als je echter niet zeker weet of je met een nieuw antiverouderingsproduct of een nieuwe combinatie van ingrediënten wilt beginnen, raadpleeg dan altijd je arts – je vindt onze volledige ingrediëntenlijst op onze website.

Alternatieven voor aanstaande moeders

Het uitgebreide Medik8 productassortiment is zorgvuldig samengesteld om huidproblemen zoals vlekken, hyperpigmentatie en dehydratatie aan te pakken. De anti-verouderingskracht blijft steeds behouden. Ook voor zwangere vrouwen.

Ochtendroutine voor zwangeren

Het is natuurlijk geen verrassing dat Bakuchiol Peptides de eerste stap in de routine als serum. Het kan zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt. Het is je beste anti-verouderings metgezel in deze tijd van verandering. We raden dan ook ook de 2-in-1 dagcrème Daily Radiance Vitamine C aan om jouw ochtendregime te vervolledigen.

Daarmee wordt de huid doordrenkt met een gestabiliseerde, zachte vorm van vitamine C tetrahexyldecyl ascorbaat en met SPF 30 breedspectrum zonnebescherming. Je huid is dan volledig beschermd voor de komende dag. Vitamine C en zonnebescherming kunnen samen de teint verhelderen en toekomstige tekenen van huidveroudering op afstand houden.

Avondverzorging als je zwanger bent

De avondroutine is het moment om je huid echt te verwennen, met gerichte booster-serums en weelderige nachtcrèmes. s Avonds raden we altijd aan om te beginnen met een dubbele reiniging, vooral als je zwaardere make-up draagt, om ervoor te zorgen dat je huid grondig gereinigd is. Als je exfoliatie in je routine wilt opnemen, kijk dan bij onze Press & Glow, Dat is onze toner met polyhydroxyzuur (PHA). Met gluconolacton exfolieert Press & Glow zachtjes het huidoppervlak. Dat resulteert in een zichtbaar gladdere, stralende huid die de perfecte basis vormt voor de volgende stappen van je routine.

In tijden van verandering kan onze huid soms een weerspiegeling worden van onze innerlijke onzekerheden. Daarom adviseren wij Clarity Peptides; om periodes van een gestreste huid tegen te gaan. Met 10% niacinamide en huidverhelderende Crystalide™ peptiden is Clarity Peptides een lichtgewicht emulsieserum dat kan helpen zichtbare puistjes te verminderen en een doffe teint weer te doen stralen.

De barrièreopbouwende nachtcrème Advanced Night Restore maakt elke nachtelijke huidverzorgingsroutine compleet. De weelderige moisturizer vult de huid ’s nachts aan met essentiële ceramiden en antioxidanten en zorgt voor intense hydratatie, terwijl de zintuigen een gevoel van kalmte krijgen doordat het zachte aroma je voorbereidt op een rustgevende slaap.

Koop nu Bakuchiol Peptides om je CSA compleet te maken

*Uit ethische overwegingen is de Bakuchiol Peptides-formule natuurlijk niet getest op zwangere vrouwen. Er is echter niets waarvan bekend is dat het een probleem zou kunnen vormen (bijvoorbeeld vitamine A of hoge niveaus van exfoliërende zuren). Als je je zorgen maakt, raadpleeg dan altijd je arts.

Helaas kunnen wij als gerespecteerd cosmeticamerk geen specifiek medisch advies geven over onze producten. Wij raden je sterk aan jouw huisarts of verloskundige te raadplegen, zodat zij je een goed advies kunnen geven. De volledige ingrediëntenlijst van elk van onze producten vind je op de productpagina’s.

Veelgestelde vragen over huidverzorging tijdens je zwangerschap

Welke huidverzorgingsproducten zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die veilig zijn voor zowel de moeder als de baby. Kies voor producten die geen schadelijke chemicaliën bevatten, zoals parabenen, ftalaten en synthetische geuren. Natuurlijke en biologische producten zijn vaak een veilige keuze. Vermijd producten die retinol (vitamine A), salicylzuur en benzoylperoxide bevatten, aangezien deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor de baby.

Hoe kan ik striae voorkomen tijdens de zwangerschap?

Striae is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Het kan worden voorkomen door regelmatig hydraterende crèmes en oliën te gebruiken om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Vermijd abrupte gewichtstoename en probeer langzaam aan te komen om de huid de tijd te geven om zich aan te passen. Ook het regelmatig masseren van de huid kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen.

Kan ik tijdens de zwangerschap een chemische peeling ondergaan?

Het wordt over het algemeen afgeraden om tijdens de zwangerschap een chemische peeling te ondergaan. De stoffen die worden gebruikt in een chemische peeling kunnen worden geabsorbeerd door de huid en de foetus bereiken, wat schadelijk kan zijn. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je een behandeling ondergaat tijdens de zwangerschap.

Hoe kan ik een gezonde huid behouden tijdens de zwangerschap?

Een gezonde huid tijdens de zwangerschap kan worden behouden door een gezonde levensstijl aan te houden.

Bronnen: