Beautiful Skin for Life
Skincare you love, trust and believe in
Medik8
Sluiten

SOORTEN ACNE

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe whiteheads en mee-eters van elkaar verschillen? Of hoe verschillende soorten onvolkomenheden reageren op verschillende behandelingen?

Milia

Milia zijn kleine witte bultjes die vaak voorkomen rond de neus, oogleden en wangen. Ze komen het meest voor bij pasgeborenen, maar kunnen ook verschijnen tijdens volwassenheid. Ze zijn vaak een gevolg van huidletsel (brandwonden, blaren enz.) of huidaandoeningen zoals rosacea en roos. Mensen verwarren ze vaak met acne, maar ze zijn eigenlijk een opeenhoping van het eiwit en keratine. Ze kunnen worden bestreden door een huidverzorgingsregime met AHA’s, BHA’s en retinoids.

Papels

Papels zijn ontstoken laesies die verschijnen als kleine, roze bultjes op de huid. Ze voelen vaak zacht aan en zijn meestal het eerste teken dat er een uitbraak onderweg is.

Wanneer een porie verstopt raakt met dode huidcellen en overtollig talg, beginnen acne-veroorzakende bacteriën (P. acnes) te groeien. Deze infectie veroorzaakt een ontstekingsreactie in het lichaam.

Puisten

Naarmate de hoeveelheid acne-veroorzakende bacteriën stijgt, worden witte bloedcellen naar de plek van de puist gestuurd om infecties te bestrijden. De nasleep van de ‘bacteriën versus witte bloedcellen’-strijd is pus, een witachtige substantie bestaande uit dode witte bloedcellen, P. acnes en talg. Als zodanig worden puisten bedekt met gele of witte pus en zullen pijnlijk en rood zijn.

Mee-eters & Whiteheads

Ook bekend als comedonen, verwijzen deze soorten acne naar een haarzakje dat verstopt is geraakt door overtollig talg en dode huidcellen. Als de verstopping het huidoppervlak bereikt, wordt het verstopte talg geoxideerd door de lucht en wordt het zwart of grijs van kleur. Dermatologen noemen het een open comedon, maar we kennen het als een mee-eter.

Als de verstopping onder de huid blijft, wordt dit een gesloten comedon of whitehead genoemd. Omdat zuurstof de opgebouwde verstopping van talg niet kan bereiken, kan oxidatie niet plaatsvinden. Dit voorkomt dat de talg grijs wordt, waardoor deze zijn natuurlijke witte kleur behoudt.

Beide soorten comedonen zijn niet-inflammatoir, dus ze mogen nooit pijnlijk of opgezwollen zijn, maar ze kunnen soms wel leiden tot ontstekingen.

Knobbels & Cysten

Knobbels ontstaan wanneer een haarzakjeswand scheurt in de dermis. Dit gebeurt wanneer een porie aan de basis verstopt is. Omdat de infectie zo diep is, vindt de breuk plaats onder de huid in plaats van aan de oppervlakte. Dit veroorzaakt aanzienlijke schade aan de follikel, hetgeen leidt tot overmatige ontsteking en gevoeligheid. Net als puisten kunnen knobbeltjes worden gevuld met pus, maar u zult nooit een whitehead zien als de infectie zo diep is.

Wanneer de zwelling en ontsteking van een knobbel zo intens worden dat het de gezonde huid eromheen beschadigt en de haarfollikel vernietigt, noemen dermatologen het een cyste. Dit type acne is het meest pijnlijk van allemaal en is buitengewoon gevoelig voor littekens.

Zowel bij knobbeltjes als cysten kan volledige genezing enkele weken of maanden duren.

Hoe behandel je verschillende soorten acne?

Mee-eters, whiteheads, papels en puisten worden vaak behandeld met specifieke huidverbeteringsproducten, waarvoor geen recept nodig is. Salicylzuur is de gouden standaardbehandeling voor dit type acne, omdat het de haarzak kan binnendringen en de verstopte poriën kan afbreken, waardoor de vorming van puisten wordt voorkomen. Ingeval van milde tot matige acne, probeer dan Blemish Control Pads™. Gebruik ze één of twee keer per dag om de huid schoon en gezond te houden.

Voor ernstig ontstoken puisten, zoals knobbeltjes en cysten, kan medicatie op recept vereist zijn. Getrainde professionals kunnen peelings en gezichtsbehandelingen bieden die de huid op een veel dieper niveau penetreren om zich te richten op puistjes onder de huid.

Bij Medik8 bieden we Beta Peel ™ aan, een zuiverende chemische peeling die een mengsel van krachtige exfoliërende zuren gebruikt om de huid van puistjes effectief te verwijderen en toekomstige acne te voorkomen.

Leven met acne is moeilijk. Daarom hebben we bij Medik8 een volledige productlijn voor dit probleem.

Verschillende soorten acne, één oplossing

Verschillende soorten acne

ACNE GRADATIES

Dermatologen rangschikken acne met behulp van de Pillsbury-klasseschaal. Dit is een numeriek systeem, variërend van 1 tot 4, waarmee u de ernst van uw acne kunt bepalen.

Gradatie 1

De mildste vorm van acne. Het bestaat voornamelijk uit comedonen en puistjes op de neus, voorhoofd, wangen en kin. Op salicylzuur gebaseerde producten zullen meestal deze problemen oplossen.

Gradatie 2

Beschouwd als matige acne. Er zal een veel groter aantal comedonen zijn, vergezeld van papels en puisten. Af en toe zullen diepere ontstoken laesies zich eveneens ontwikkelen. Diepe exfoliatie is vereist om dit niveau van acne onder controle te houden. Als het niet behandeld wordt, is de kans groot dat het zich ontwikkelt naar gradatie 3.

Gradatie 3

Beschouwd als een ernstige vorm. Het grootste verschil is de hoeveelheid aanwezige ontsteking. Papels en puisten worden in grotere aantallen ontwikkeld en knobbeltjes zijn over het algemeen aanwezig. Dit type acne wordt het best behandeld door een combinatie van plaatselijke en orale therapieën, voorgeschreven door een dermatoloog.

Gradatie 4

De meest ernstige vorm van acne. Het wordt vaak aangeduid als nodulocystic of cystic acne. De huid vertoont een hele reeks onvolkomenheden zoals comedonen, papels, puisten en knobbeltjes met de toevoeging van diepgewortelde cysten. Acne van deze ernst gaat meestal verder dan het gezicht en kan de hele rug, borst, schouders en bovenarmen aantasten. Gradatie 4 acne moet altijd worden behandeld door een dermatoloog, omdat het notoir moeilijk te bestrijden is en bijna altijd krachtig receptplichtig is.