Beautiful Skin for Life
Skincare you love, trust and believe in
Medik8
Sluiten

Wat zijn vrije radicalen en antioxidanten?

Wat zijn vrije radicalen en antioxidanten?

Bijna iedereen lijkt bekend met de termen antioxidanten en vrije radicalen. Maar de meesten van ons herkennen ze alleen als de ‘goeien’ en de ‘slechteriken’. Hieronder volgt een korte uitleg aangaande vrije-radicalenchemie. Je krijgt zo meer inzicht in de vijand waarmee we dagelijks te maken hebben.

Het probleem

Alles wat we om ons heen zien, is opgebouwd uit spectaculaire kleine bouwstenen; moleculen en atomen. Ook onze huidcellen bestaan daaruit. Op hun beurt worden alle atomen en moleculen omringd door een wolk van nog kleinere deeltjes die bekend staan als elektronen.

Elektronen zijn negatief geladen deeltjes die rond atomen en moleculen draaien met enorme snelheden. In een ideale wereld geven elektronen er de voorkeur aan om met elkaar te paren. Dan blijven ze energetisch stabiel. Door externe invloeden zoals UV-stralen en vervuiling kan dit evenwicht echter worden verstoord.

Als gevolg hiervan kunnen verschillende moleculen eindigen met een ongepaard elektron in hun baan. Dit is wat we allemaal kennen als een vrije radicalen.

 

Vrije radicalen

 

Vrije radicalen zijn erg instabiel. Ze zoeken krachtig naar een elektron om hun paar te voltooien door ze te stelen van andere moleculen. Wanneer een molecuul een elektron verliest aan een vrije radicaal, wordt het zelf een vrije radicaal. Het moet vervolgens een elektron van een ander molecuul vinden om zichzelf te stabiliseren. Het is een vicieuze cirkel die leidt tot ernstige schade aan huidcellen en onze voorraden collageen en elastine. Dit is hoe schade door vrije radicalen vroegtijdige veroudering van de huid kan veroorzaken.

De oplossing: antioxidanten tegen vrije radicalen

Vrees niet, we zijn niet volledig weerloos tegen een aanval door vrije radicalen. Integendeel, we hebben een grote selectie van anti-radicale bondgenoten die bekend staan als antioxidanten.

Antioxidanten zijn als de martelaren van huidverbetering. Ze doneren een van hun eigen elektronen aan vrije radicalen waardoor de cyclus wordt doorbroken. Opmerkelijk is dat antioxidanten nooit gevaarlijke vrije radicalen worden. Hun unieke structuur laat ongepaarde elektronen toe hun stabiliteit te behouden zonder andere moleculen aan te vallen. Dit helpt de schade te neutraliseren die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Daardoor voorkom je zichtbare tekenen van veroudering.

anti-oxidanten en vrije radicalen

 

Ons lichaam heeft zijn eigen voorraad antioxidanten. Deze kan worden uitgeput door de enorme hoeveelheid vervuiling en van UV-afgeleide vrije radicalen waarmee we dagelijks te maken hebben. Daarom is het essentieel om uw antioxidanten aan te vullen.