Vandaag besteld, vandaag verzonden
Results without Compromise
Vandaag besteld, vandaag verzonden
Bestel nu, Reken en Ontvang
Vandaag besteld, vandaag verzonden
Skincare you love, trust and believe in
Medik8
Sluiten

acne oorzaak en preventie

OORZAAK EN PREVENTIE

Of u nu last heeft van af en toe puistjes of van eeuwige uitbraken, de sleutel om acne op afstand te houden, is begrijpen hoe ze in de eerste plaats gevormd worden. Ontdek meer over de oorzaak en preventie van acne.

Wat zijn dus puistjes? Simpel gezegd, een puistje is een verstopte porie veroorzaakt door drie factoren: overmatige talg, de opbouw van dode huidcellen en de opeenhoping van acne-veroorzakende bacteriën, propionibacterium (P. acnes). In theorie zou het verwijderen van slechts één van deze omstandigheden ertoe moeten bijdragen om de acnegevoelige huid te behandelen. Maar de beste behandeling richt zich op alle drie factoren omdat er verschillende soorten acne zijn.

Overmatig talg

Overmatige talg veroorzaakt een olieachtige, vette teint. Dit gebeurt wanneer de talgklieren meer natuurlijke oliën produceren dan de huid vereist. Dit is vrij vaak het gevolg van hormonale veranderingen en komt het meest voor tijdens de puberteit, vóór het hoogtepunt van de menstruatiecyclus en bij vrouwen in de pre-menopauze. Het probleem ontstaat wanneer het overtollige talg de poriën begint te verstoppen in plaats van vrij over het huidoppervlak te bewegen. Dit is de oorsprong van een puistje en het kan weken duren voordat u daadwerkelijk merkt dat er een puistje opduikt.

Wat onze experts aanbevelen

Hoewel overtollig talg normaal gezien te wijten is aan de hormoonspiegels, zijn er nog steeds stappen die u kunt nemen om een vette huid te verbeteren. Zo is van Dioic acid aangetoond dat het de productie van talg op cellulair niveau vermindert. Kaneel helpt de aanwezigheid van insuline te verminderen, een van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk is voor de productie van talg. Met regelmatige toepassing kunnen beide actieve ingrediënten de glans en vettigheid vanaf de allereerste toepassing effectief bestrijden.

acne behandeling van Medik8 is spot-on

Dode huidcellen

Uw huid vernieuwt zichzelf elke 30-40 dagen. Maar als er overtollige talg in de porie zit, kunnen dode huidcellen in al die extra olie blijven steken, waardoor een luchtdichte verstopping in de porie ontstaat. Op dit punt kan zuurstof niet langer vrij door de porie stromen, hetgeen betekent dat bacteriën – de beruchte P. acnes – beginnen te gedijen.

Onze experts bevelen aan

De beste manier om de opbouw van dode huidcellen aan te pakken, is regelmatig scrubben. Maar het is niet altijd verstandig om de gezichtsscrub te gebruiken. Het gebruik van materialen, zoals exfoliërende parels en gezichtsborsteltjes, kan onvolkomenheden verergeren en verdere ontstekingen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een chemische exfoliant zoals salicylzuur. Dit bèta-hydroxyzuur (BHA) werkt door het afbreken van de ‘lijm’ die dode huidcellen aan elkaar bindt, waardoor ze op natuurlijke wijze kunnen afstoten. Nog beter: het dringt diep in de huid door om dode huidcellen en talg te verwijderen aan de binnenkant van de porie en aan het oppervlak van de huid.

Gerichte acne aanpak

Acneveroorzakende bacteriën (P. acnes)

In een normale, gezonde huid leeft (P. acnes) op de huid zonder problemen te veroorzaken. Dit komt omdat zuurstof uit de lucht ze op relatief lage niveaus houdt. Maar in het midden van een luchtdichte, met olie gevulde porie, vermenigvuldigt (P. acnes) zich snel. Naarmate ze groter worden, voeden ze zich met overtollige talg en worden deze omgezet in irriterende vrije vetzuren. Deze zuren zijn wat het immuunsysteem van het lichaam triggert met als gevolg de rode, pijnlijke ontsteking die we acne noemen.

Onze experts bevelen aan

Vermindering van bacteriën (P. acnes) op de huid kan het risico op een uitbraak aanzienlijk verminderen. Pas op voor antibacteriële actieve ingrediënten zoals lauric acid, tea tree oil en kaneel. Ze werken door bacteriën (P. acnes) te vernietigen en hun groei te remmen. Als alternatief kunnen de niveaus van goede bacteriën op de huid worden verhoogd met behulp van prebiotics and probiotics. Hierdoor kan de huid haar natuurlijke balans herwinnen.

Medik8 acne oplossingen: pak de oorzaken aan ter preventie van acne

De oorzaken van acne